Villa Phoebe in Tinos
Villa Phoebe in Tinos
Villa Phoebe in Tinos
Villa Phoebe in Tinos
Villa Phoebe in Tinos
Villa Phoebe in Tinos
Villa Phoebe in Tinos
Villa Phoebe in Tinos
Villa Phoebe in Tinos
Villa Phoebe in Tinos
Villa Phoebe in Tinos
Villa Phoebe in Tinos
Villa Phoebe in Tinos
Villa Phoebe in Tinos
Villa Phoebe in Tinos

Villa Phoebe in Tinos

Type
Location
Team
Credits
Location
Tinos
Team

Principal Architect:  Aristides Kordas

Project architect: Angeliki Labada

Design Team: Andreas Kangas, Rallou Triantafyllidou

Construction Management: Stavros Rafailidis, Nikos Kritikos

Credits
  • Styling : Roula Strataki
  • Project Development : Wesalos Ltd
  • Photos: George Fakaros

Villa Phoebe in Tinos

Placed in the heart of the traditional village of Triantaros in Tinos, villa ‘Phoebe’, one of the seven houses of the complex, basks in the steep topography and the panoramic view the site offers. In an attempt of integration to its surroundings, the complex is designed in line with the village’s architectural character and structure, as well as the experience of the regional everyday life.

On a functional level, the architectural proposal is illustrated as a small-scale version of the village, borrowing the typologies of interconnecting outdoor and semi outdoor patterns. Elements and layouts are highlighted; the relation of the houses’ interior to their surrounding spaces that serve as outdoor rooms, or the assemble of everyday activity around the external space that serves as a communal gathering spot, both a reference to regional architecture and lifestyle. All the above whilst maintaining a contemporary volumetric morphology approach. Retaining a natural materiality and spatial organization strategies, vital elements of the spatial experience, the design proposal discards possible morphological imitations of traditional archetypes and seeks a modern look at an architectural tradition of great significance.

The selection of furniture and decorative elements on the interior is inspired by “easy-living” aesthetics, with minimal references and a common ground of natural materials, user-friendly design, simplicity and timelessness. The use of natural and artificial light played a key role to further accentuate the design concept of the villa, with strips of light and lighting fixtures punctuating the rectilinear elements and enhancing the details.

In conclusion, the project aspires to capture the essence of the genius loci of Tinos and its interconnection to the local cultural experience, thus translating into a concept around the experience of co-existing in a community, the experience of an everyday living that rewards the senses and spirit.

Previous Next Down Down Previous Next Kordas Architects Kordas Architects
Facebook Instagram Twitter YouTube Pinterest Pinterest Soundcloud Behance Google Plus LinkedIn Search